Saturday, January 24, 2009

V-fib

i was watching lipstick jungle (S01 Ep07) and this part of the script jumped out right from the scene on me. the conversation was between a doctor and nico:



"the myocardial infarction was due to left ventricular fibrillation"



now, do you see anything wrong with this sentence?

9 comments:

alhaqimi said...

ar...ar...ar... susah nyer.!!

doc tlg la jawabkan...plizz =P

redSeptember said...

takleh dulu. nak kena ada discussion dulu.

REd nak tgk apa pendapat org lain yang tau menahu ttg medical ni.

djambu puadovich said...

WTH????

MI due to v-fib???

ok, here's my take:
due to lack of experience and revision [skrg cycle social med, so xbukak buku clinical kumar n clark], i say MI is caused by atherosclerosed coronary artery as infarction is caused by prolonged ischemia.

REd, WTH are u watching? lipstick jungle? u into lipsticks nowadays? *wink2*

redSeptember said...

keep 'em coming... i want to see how wrong or right that sentence is.

alah djambu, REd kan ke tgh sangap bowhsan ni... so, tgk je la apa yang ada. bukannyer best pun. just to pass time.

i am not into lipsticks... let alone make ups.

heheh

au natural, that is how i go... :)

Peeps said...

pe barang ni??

ni cek rasa la kan, dia salah kat myocardial tu. sebab cek rasa dia nak sebut mayonaise. "mayonaise too much consumption" dia kata sebenaqnya. pastukan, cek rasa "Ventriloquist fill in his digestion" yang melakukannya. seorang ventriloquist telah letak terlalu banyak mayonaise.
*with a straight face explaining it*

myocardial infarction sounds like grindcore band. dari UK ke? doom metal agaknye..

entah lah..

:D

redSeptember said...

adoiyayy....

peeps, hang suka naa buat propa kat blog cek. mai sini cek nak 'splain kat hang.

myocardial infarction (MI) tu bukan grindcore band dari uk, tau dak. MI tu yang orang dok kata 'heart attack', 'heart attack' tu, haaa disebabkan oleh MI le orang kena heart attack. MI tu jadi bila salur darah jantung (coronary arteries) ada block atau diameter dia mengecil atas sebab lain, hence dia takleh nak salurkan oksigen. so, jadilah infarct kat some areas of the heart (myocardium).

ventricle tu bukan ventriloquist. ventriloquist tu, jiran hang yang pak dia dok jual mee siam tu. hang lupa ka? ventricle tu adalah the name of the lower chambers of the heart.

fibrilate tu macam bergetar/menggigil. ntah la, cek pun tak berani nak sebut sangat the BM equi of that word. hang bayang naa, kat concert tu kan, speaker dia gegar2 tu, lebey kurang macam tu la.

mayoinaise tu makanan, myocardium tu otot specific untuk jantung. tapi kalau hang dok telan mayonaise bagai telan ayaq masak, udah tentu le lepas tu ada possibility kena MI.

bai the roti, bukan ke ventriloquist tu, pak nye jual mee siam? lagu mana dia pakai mayonaise pulak? recipe alaf baru untuk masak mee siam ka?

haa... hang dok jadi keretapi tu pun, sama la. tinggi lagi la kadar nak kena MI. lagi2 hang laki2. rentikan naa....

hehehehe... ada faham...

*wah, ni dah kira satu entry baru ni.

Anonymous said...

MI causes v-fib

greatest medical student said...

left ventricle cant fibrilate by itself except in severe right heart failure or unilateral corpulmonale but very rare

vf has only two outcomes....it ceases or patient is dead

redSeptember said...

there are also many other reasons that causes fibrillation, many other theories.

so i guess many agree that these sentence is totally stupid right?

the mistake is just too gross...