Thursday, January 8, 2009

T - 2: kosa kata

Kenyataan: dalam bahasa melayu, FUCK adalah sama dengan BERASMARA
Soalan: kenapa bila perkataan FUCK keluar dalam lagu, drama, film, buku ia akan di'blip' atau FUCK, tapi kalau perkataan BERASMARA digunakan, takde apa2 yang dibuat?

Kenyataan: dalam bahasa melayu, SLUT/BITCH adalah sama dengan SUNDAL
Soalan: kenapa perkataan SUNDAL tak kena censor sama seperti perkataan SLUT/BITCH?

Kenyataan: kalau korang tengok kat poster 'KAMI the movie', korang akan nampak tagline dia yang tulis 'Hidup ini memang palat, tapi esok masih ada....'.perkataan PALAT itu memang sah2 ada kat poster tu.
Soalan: PALAT adalah bad word bahasa melayu kan? kenapa boleh appear kat poster macam ni?

bercakap pasal censorship, ni ada lagi satu nak dibincangkan...
Kenyataan: lagu katy perry 'I KISSED A GIRL' disiarkan di radio2 malaysia, tapi bahagian GIRL itu di'blip' atas sebab tak nak promosi hubungan sejenis.
Soalan: tapi sekarang ni, galak sungguh actor lelaki berlakon jadi perempuan, ruang-ruang radio punya DJ pun buat buat lembut mcam perempuan, dan ini semua masih dibenarkan. kenapa? tidak kah ini juga mempromosi hubungan sejenis?

Kenyataan: ini semua adalah perkara yang merunsingkan
Soalan:adakah ini masalah censorship board di malaysia atau censorship board malaysia memang bermasalah?

12 comments:

uShop said...

diorang nk kita gune bahasa kebangsaan kita kot.
dalam semua perkara, situasi...
['berasmara' betol!!]


di tapis sbb ia bahasa omputeh. bukan sbb keburukannya.
[owh shit!! opss..owh tahik!!]

djambu puadovich said...

oh...tidak tepat...
'BERASMARA' tu 'MAKE LOVE'...'FUCK'? well, adat budaya melayu dulu xmengamalkan 'FUCK' secara berleluasa, jadi, mungkin xda keperluan untuk mencipta dan menggunakan perkataan tu. yg ada hanyalah 'SETUBUH'.

ttg 'SLUT/BITCH', mungkin perlu kajian yg lebih mendalam...

'PALAT'...pun perlu kajian yg laaaaaagi dalam. hehehe

Shafie said...

tajuk menarik..cm nk bljr bahasa..hehe.

ntah le..thp penapisan tak cukup kuat kot.
ade gak yg terlepas pandang

F.A.Z.R.U.L.L.S said...

Salam dik...
seperti kat djambu tu.. betul...

Dalam ertikata lain. fuck tu melucahkan.. bukan berasmara..tu make love.. entah la.. ada problem kot.. dengna DBP...

seperti kata TT- Tukar tiub.. Dewan bahasa petaka memang ada masalah....

sekian,

BasH said...

bash sangat stuju dgn red....herankan perkataan tu masih dilekatkan pada poster...kalo dak2 skul nampak mesti akan belajar menggunakan perkataan kasar berbaur lucah tersebut.
mmg menghancurkan masyarakat betul.

Peeps said...

i shall not response to this because it will cause a lot of controversy and a lot of feelings hurt. sekian..hehehehhe

redSeptember said...

adoiyay peeps, hang ni apa la buat lagu tu. discussions are meant to be open maa...

FUCK = BERASMARA = BERSETUBUH

tapi yang kena cancel tu...FUCK. ermm... bukan la REd suka nak gunakan perkataan ni. cuma pelik aja. tu sebab tanya.

btw, FUCK means 'fornication under the consent of king'. what is wrong with that? macam ayat yang grammar betul dan sopan aja bunyi nya kan?

farhana said...

same goes with beyonce song-if i were a boy .instead of 'drink beer with the guys''drink with the guys' ??apakah ini?hehehhea

redSeptember said...

erkk... kurang faham maksud farhana... cuba elaborate sikit

djambu puadovich said...

ok la, memandangkan REd nak istilah yang bererti 'FUCK' dlm bahasa melayu, mari kita cuba hasilkan sesuatu.

"Fornication Under the Consent of King"

hmmm...

"Setubuh Luar Nikah, Bawah Persetujuan Raja"

ahaa!!

"Selunibaperja" ;)

panjang sungguh...

atau, [ni tetiba terdetik dlm kepala]

"Bermukah"

redSeptember said...

apa tu "bermukah"?

djambu puadovich said...

'bermukah'

= melakukan persetubuhan secara haram, berzina, berkendak: jangan ~ dgn gundik raja dan jangan ~ dgn tunangan orang.

Kamus Dewan Edisi Empat