Saturday, January 17, 2009

AF vs AI (bukan 'artificial intelligence')

ye, kawan2, the season has begun. beware, be prepared. musim mencari bakat baru di Malaysia dan juga di Amerika Syarikat Ah Beng brothers sudahpun bermula. dan dengan itu, bermula la juga phase di mana rakyat2 dari dua buah negara ini akan tido SMS, makan SMS, mandi SMS, hidup SMS. maka kampeni2 yang pandai berstrategi akan mengorek dan menghisap kering duit dari rakyat2.

kata sekarang resession? what resession? sanggup ni semua berabis wang nak SMS bakat2 baru tu.

hari ni dah start audition untuk AF kat bukit jalil. kat AS pula, dah lama gak start audition untuk AI. i have been watching la kat starworld, the audition for AI. haish, mmg americans ni ada banyak talented singers. head tone sedap didengar, barritone pun ada, ringtone pun boleh tahan. tapi masalahnya, macam suara tu, dah terlalu common la. takde keunikan yang membuatkan seseorang tu standout from the crowd. and nak cakap apa, kebanyakannya SENGAU. bukan la aku ni tere nyanyi ke apa. but seriously, aku yang dengar ni, aku dah nak diagnosa derang ni as sinusitis patients la pulak.

ada pulak yang datang, pakai ntah apa apa ntah. sebenarnya, they know they can't sing. but just for that 3mins appearance on national TV, sanggup derang jatuhkan air muka sendiri. OMG! they must be hard up gila la nak jadi famous. apa best sangat ke masuk TV ni? and yang paling standard punya line "i love you simon". uishh, betul ke ko love naa kat simon cowell tu? but of course orang tau la yang ko tgh kipas lipas si simon, to get your way to hollywood (holy sangat ke tempat ni? penuh ngan maksiat ada la kott).

kononnya pencarian bakat baru ni semua, is 'bringing people and families together'. iye la, spend time depan TV together, SMS together, ngutuk together. ada paedah ke? baik le buat aktiviti lain together. kalau aktiviti yang menambahkan kan beban (asyik nak ngutuk aja) dah aktiviti yang membazir duit (asyik nak SMS aja), baik takyah kan.

sekarang ni kan ke AF dah nak start. kalau korang compare bakat2 AI ngan AF, mana lagi tere? saper kata AF, haaa angkat tangan!! *silence......

saper kata AI, haaa angkat tangan!! *semua pun angkat tangan arr, siap angkat dua dua belah lagi. dah, dah, makcik, turun tangan tu, ketiak hapaq noo... aaa adik manis, muka licin, badan seksa tu pun bawa turun tangan arr, ketiak hang macam hutan simpan pun ada tu. malu naa...

kadang aku terfikir: agaknya bakat2 AF tu, kira tahap 'rejects' je la kalau masuk AI. bukan aku tak sokong industri local, cuma aku tak berapa sokong bakat2 yang masuk AF. cuba remember faizal AF, ada korang ingat tak dia? apa jadi ngan dia? senyap je. mawi, takyah citer arr. dia mmg aura hebat, aura WORLD (apa la masuk tagline dia ni, sampai laaa aku tak faham). boleh nyanyi ke, tak boleh nyanyi ke, janji ada cerita sedih dalam hidup, muka kesian sket, boleh la menang. sebenarnya, peminat AF vote untuk apa? bakat ke, kesian ke?

patutnya, budak2 AF ni ada package la kan. kata nak jadi celebrity, bukan setakat penyanyi, but all rounder. kena pandai berinteraksi, pandai menari, pandai berlakon. kan ke cikgu AF dah ajar, amik la peluang untuk asah bakat hang tu. bukan dok melaram, sibuk nak bercinta ngan pelajar lain ke, sibuk tagih simpati melalak ke. weii, tolong la, kalau takleh nak separate from family, takyah masuk AF. dok bawah ketiak mak aja ok.

ada juga fedap aku tgk program2 cari bakat ni. dah terlalu banyak dah "artis" kat luar sana, kat AS ke, kat malaysia ke, dah overflow dah. cuma segelintir je yang actually VERY GOOD. yang lain tu, macam filler je.

tapi yang lagi kesian tu, aku la. cakap je lebih. tukar tukar channel, last2 tgk juga program2 ni.

adoiyayy.....

5 comments:

alhaqimi said...

hai...

dua2 aku minat... asalkan terhibur... tapi pas je habis season tu... mati la aku malas nak amek taw...cuma minat lagu yang dinyanyikan oleh orang lain dr artis yang ori.. huhu

isha said...

your blog is really cool to watch no doubt in that..you are looking cool..Nice one gal....By the way i am Isha from india.I found your name in one of my friend's Blog.i have already added you in my blog roll if you dont mind please add me in your blogs friends list..LET US SHARE OUR EXPERIENCES.Bye takecare friend.And see you in next post...

F.A.Z.R.U.L.L.S said...

Hi sism

i'm study AI... heee (not American Idol)...lol...

Regards,

djambu puadovich said...

tgk discovery channel/NGC lagi best...kah3...

redSeptember said...

tu la... hehhe...

REd punya face channels 733, 703, 707

lagi berpaedah