Tuesday, January 27, 2009

Pontianak

dah tiga kali dah benda ni jadi dalam masa 2 minggu lebih aku balik rumah. kalau sekali mungkin perasaan aku je kott. mungkin imaginasi goreng aku je kott. tapi ni dah tiga kali, bukan berturut-turut. tetapi secara rawak.

kat rumah ni, aku memang suka tidur kat ruang tamu sebab aku suka tengok TV sebelum tidur. and i like to leave the balcony door open as it is very cooling and the house does not become stuffy when i wake up in the morning. selalunya, aku memang tidur lambat. sometimes, after 2 in the morning baru nak tidur. most of the time, mesti lepas pukul 12 malam la baru terasa kena tidur.

Episode 1:

kali pertama terjadi, aku berada dalam sleep-wake state tu. masa macam dah nak lelap, but my mind was still racing with thoughts. then aku nampak macam ada benda terapung-apung kat luar balcony tu. aku tengok bebetul, aku nampak seekor pontianak. masa tu aku tau it was way past 0030 hours. tapi dia tak dapat masuk dalam rumah. mungkin sebab rumah ni ada banyak letak ayat2 Qur'an. of course aku rasa takut. bila aku nak bangung, nak masuk bilik, aku tak boleh bangun. aku terkaku kat situ. macam mana aku melawan, aku tetap takleh bergerak. pontianak tu tenung aja aku. lama juga aku meronta, bila aku dapat bangun at last, aku terus lari masuk bilik. tapi aku tgk banyak sangat barang atas katil and aku malas nak memekak malam2 mengemas barang. so, i went back to the hall. but this time, aku pasang bacaan ayat2 Qur'an from my laptop.

Episode 2:

kali ni pun rasa macam sama. but more like i was dreaming. walaupun rasa macam mimpi, aku memang yakin i was fully aware about what was going on. pontianak tu ada betul dekat ngan aku. dia macam nak kasi tau aku sesuatu. ye, ye, kelakar la bunyi nya. tapi kalau korang ada dalam posisi aku, mungkin dah tak kelakar kott. mungkin dah jatuh seram kott.

Episode 3:

ni baru terjadi pagi tadi. i was online late semalam. i was in the dark. then aku start dengar bunyi2 yang pelik. tapi aku buat tak hirau la. beyond my laptop screen, aku memang tak nampak apa2 la sebab my eyes were already too adjusted to the light. therefore i can't see anything in the dark. when the sounds were getting more frequent, i decided to go off the laptop and sleep. pulled the covers, turn on my side and tried my level best to sleep. but as soon as i closed my eyes, i felt like a pressure was forcing down against me. at first, i couldn't be bothered. jangan dilayan orang kata. makin lama, makin kuat force tu. somehow in the back of my head, aku tau pontianak tu ada kat situ. orang kata instinct. aku tau what was happening to me was because of it. aku tunggu, sampai aku rasa force tu makin menghilang, then aku bangun. aku terus on bacaan ayat2 Qur'an tu. aku tido dengan kepala aku bebetul sebelah DELL.

tak sampai 2 jam lepas tu, aku terjaga. bunyi tu dah takde. aku tak rasa presence of pontianak tu.

entah la. nak kata aku imagine ke, aku mimpi ke, aku bebetul kena kacau ke, aku sendiri pun tak berani nak cakap.

sekarang ni, macam i am getting used to it.

jangan dilayan la kott kan?

1 comment:

afizah said...

errrkkk......

seram!!!!!!!!