Saturday, December 20, 2008

sapu minyak tu

selalunya kan, orang melayu kalau goreng ikan, derang letak kunyit sama garam, then goreng dalam minyak. pastu, takkan la nak buang minyak tu kan? so, derang pun simpan la minyak tu.

pastu kan, biasa tak korang dengar ke, nampak ke, nenek korang gunakan minyak lebihan tu untuk kegunaan lain, selain dari untuk memasak?

nenek REd pernah actually. kami ni kan ke ganazz masa kecik2 dulu, main sana, main sini. balik karang, dah melalak. sebab apa, sebab dah jatuh, luka sana, luka sini. kat kampung kan, mana la ada ubat2 yang canggih manggih ni. so, what nenek will ask us to do is, pergi basuh luka tu. then, dia pergi dapur, dia amik la minyak lebihan goreng ikan tu, dia sapu kat tempat luka tu.

amazingly, the luka baik dengan elok. takde apa infection ke menda ke.

all these while, aku fikir, macam mana benda macam ni boleh jadi? what is the science behind it? then aku found out. the oil actually acts as a barrier, so that no other microorganisms can enter, and mana yang aerobes (majority of which that causes infections), tak boleh nak replicate sebab takde oxygen. then, the kunyit, it is a natural antiseptic. the salt, i would think that the salt will withdraw the moisture from the microorganisms and hence will kill them.

i might be wrong but i see alot of logic in my explaination above. have you ever come across this?

1 comment:

Tati Yacob said...

Haha

you are so cute. Babe, I have banyak minyak masak kat rumah my mom simpan- i tak pakai la sebab i heard you use it again to refry can be dangerous- cancer la apalah...

but if you nak, NAH I bagi you for free hahahha

but I remember watching Dr Mehmet Oz on tv he said any oil that is heated after a certain amount of temperature can be dangerous- maybe only if we consume la.. but put on skin not sure

yeah kunyit, i think the Indians use it quite often no on the skin? unless i am wrong...

=)