Thursday, May 28, 2009

Folie à deux

"Folie à deux (translated, "a madness shared by two") is a rare psychiatric syndrome in which a symptom of psychosis (particularly a paranoid or delusional belief) is transmitted from one individual to another. The same syndrome shared by more than two people may be called folie à trois, folie à quatre, folie à famille or even folie à plusieurs ("madness of many")." adapted from wikipedia

pagi tadi kat ward sakit mental.

aku sama CE tengah check patient apa yang ada hari ni sebab CE ada assessment. then, aku tengok ada la medical assistant (MA) ni, he is always there in the ward, minding the patients. well, he is not the only MA la kan. he is just ONE of the many. dia dok kat situ dalam posisi kepala tunduk, bertongkat dahi. patients' case sheets were in front of him. selalunya, we will ask the MAs, if kita nak tgk case sheets tu. but sometimes, when we ask pun, derang buat tak tahu je. and satu lagi, nak masuk ward ni, ngalahkan nak masuk Alcatraz tau dak. punya la byk locked doors that we have to go thru. and in order to do so, we have to ring the bell, kita takde the access card.

mmg iye, we have to be in the ward by 8am. tapi, even our lecturer tanya, kenapa kita datang awal sangat. plus, when we come early, there's nothing much that we can do. most of the time, we are idling, doing nothing. and the doctors pun bukannya masuk on time. so, kalau terlajak lambat sikit, kira takpe la kott. but aku and some few others mmg selalu datang on time la.

so, what happened was, the bell akan bunyi a few times because students nak masuk. kadang2 ada juga orang lain nak masuk kan. so, kerja MAs ni, derang kena just PRESS A BUTTON that is so near them, to let us in. selalunya, semua ok. but today, aku nampak my team nak masuk, so i told the MA, yang masih tercongok kat sana sambil tunduk dan bertongkat dahi....

REd: "encik, boleh tolong buka pintu?"

dia masih bertongkat dahi

REd: "encik, ermmm...encik... boleh tolong buka pintu?"

dia masih macam batu lesung kat situ.

tetiba......

MA: "korang ni patut masuk pukul berapa arr?"

REd: "pukul 8"

MA: "kelmarin ada yang datang pukul 8.40. korang ni kenapa arr? kami dah lama perhati dah. kami dah la banyak kerja. doctor pun perhati juga. dah lama kami diam. dah la ambil case sheets pun tak tanya. habis kami kat sini jadi apa? haaa? kami kat sini jadi apa? orang berbudi, kita berbahasa la. " dia cakap dengan nada yang sangat kurang sopan dan marah.

aku terdiam, tak tahu nak cakap apa.

MA: "ok? ok tak?"

REd: "ah, ye, ok" [ok, apa pun aku tak tahu. ok kan je la... kang apa lagi dia nak tazkirah lak kan]

MA: "ish, ni yang panas ni! ni yang rasa hot ni!" [dia bingkas bangun, pushed his chair seganas2nya kebelakang, and he took off. pergi wandering around the ward. konon-konon nya tengah 'buat kerja'. padahal tadi dok macam batu nisan je kat meja tu kan]

serious aku terkejut. just because i was talking to him, asking him to just press the button, dia nak marah kat aku lak. takpe, aku terima. budak2 lain, tengok je. lepas dia ciao, we were talking about him. tak pulak dia datang balik kat tempat dia. macam orang psycho. tetiba nak jadi agressive. padahal, doctor lain selamba je. insya'Allah, ok je kott. emo betul mamat tu. kalau patient bertindak macam tu, laju je tangan dia naik nak tampar patient.

ntah apa apa ntah

silap haribulan, dia pun kena admit sebagai patient kott.

a classic case of Folie à deux.

2 comments:

amerbourdon said...

huhuhhuhu..

dier pon ader mental disorder kot..

suh orang berbudi n berbahasa..

dier sendiri tak berbudi n berbahasa..

ape nyer manusia..

red..sabar yer..

manusia macam tuh makin dilayan..makin ego nanti..

ish..nape tone aku cam serius jer ni..huhuhuuhuhuhuu..

redSeptember said...

mmg tgh sabar pun. masa dia tanya soalan2 bangang ni, nak je REd jawap....

MA: "kelmarin ada yang datang pukul 8.40. korang ni kenapa arr? [TAKDE APA2. KALAU DATANG AWAL PUN KADANG KORANG TAK BUKA PINTU. APA BEZANYA?]

kami dah lama perhati dah. kami dah la banyak kerja.[BANYAK KERJA YE? YANG HANG LEH DOK SANA JUAL PERUT BOROI YANG, BERTONGKAT DAHI MACAM MATI BINI TU KENAPA? TU KERJA JUGA KE TU?]

doctor pun perhati juga. dah lama kami diam.[SEBAB SERIOUSLY, DOCTOR TAK RIGID MACAM KAU]

dah la ambil case sheets pun tak tanya.[SEBAB BILA KAMI TANYA, KORANG BUAT BODOH JE KAT KAMI. JADI, WHAT IS THE POINT NAK TANYA? BUKANNYA KAMI AMIK CASE SHEETS TU BUAT PEKASAM PUN. KAMI BACA KAT SITU JUGA. DEPAN KAU]

habis kami kat sini jadi apa? haaa? kami kat sini jadi apa?[JADI GILA KUASA LA KOTT]

orang berbudi, kita berbahasa la.[KAU NI PATUT MASUK RAJA LAWAK LA]

tapi as i said, REd sabar.