Wednesday, June 17, 2009

kotak hitam

sure korang tau apa tu kotak hitam kan? alah, menatang yang ada kat dalam aeroplane tu la. untuk store memory pasal plane tu punya status, speed, ntah apa menda lagi ntah. aku bukannya doctor aeroplane, aku doctor manusia.

anyway, kotak hitam ni will store memories from the beginning of the maiden voyage of the aeroplane. sampai la dia berhenti berkhidmat atau dia crash (nauzubillah). tere juga la capacity kotak hitam ni.

bila dah masuk clinical years ni, punya la banyak posting that we have to go through. macam2 jenis patient yang kita jumpa. certain patient yang stood out from memory, senang la nak ingat. but sometimes, tu pun kita boleh lupa.

and patients ni bukannyer pergi satu clinic je. they clinic-hop. dari psychiatry leh ke orthopedic, dari O&G boleh ke Ophthalmology, dan sebagainya. and when they come around, they kenal us. but, we tak berapa nak kenal them because we have met one too many patients.

kadang, aku rasa bersalah sangat bila aku pass a patient but i can't tell who they are and they tegur aku: "iee doctor, takkan tak ingat saya". mmg serious tak ingat. tapi kena buat2 ingat la. siap hulur tangan, tanya khabar and all that. aku hanya mampu senyum meleret and tanya apa masalah derang currently.

kalau la otak aku ada kotak hitam, at least aku takkan kecewakan patients aku. because dalam line ni, to get cured, it is all a hollistic approach. physically, mentally, spiritually, psychologically, and emotionally. bila doctor get down and more to a personal level, the patients will cure better and faster. rasa macam tak logik, tapi itulah hakikatnya.

at least aku minta otak aku jadi kotak hitam, bukan otak kuning.

4 comments:

CHEDEM said...

Red jgn risau. Yg penting kita ikhlas.Keje2 deal dgn org ni mmg mcmtuh.Adakala kita ingat,adakala lupa.Yang mana baik tuh layan kan ajer.Ur approach betulah. Tanya kabar dulu larikan dari tajuk samada dorg kenal ketak.

apei said...

otak manusia lebih hebat dari kotak hitam. yang penting lu kena pandai guna. itu ajer.

redSeptember said...

@ chedem: ya lorr nak buat macam mana kan. macam tadi, adoiyayy... makcik tu, boleh nampak macam dia kecik hati. i was trying my best to remember her tapi tak berapa nak ingat juga.

@ apei: betul tu. lagipun kita cuma guna 8% je dari capacity dan ability otak kita sekarang. kalau la ceq tau rahsia nak guna at least 15%, mau tak mau einstein berguling dalam kubur jeles kat ceq :P

tom said...

I went to an online pharmacy a month ago to Buy Lipitor
, Lipitor (Atorvastatin) is an oral drug that lowers the level of cholesterol in the blood.
Hydrocodone Online
is one of the most commonly abused prescription pain medications today. One of the most widely prescribed medications, Cheap Vicodin
and its related medications, loricet, loritab percodan, and oxycontin are opioid-based pain medications. Cheap Hydrocodone
is a derivative of opium, which is also used to manufacture heroin. Individuals with a Vicodin addiction become deeply depressed, and their thinking, attention, and judgement become impaired. Their thoughts dwell on the next high, although they tell themselves they are still taking Vicodin for pain or to avoid the withdrawal symptoms. Individuals with a Vicodin addiction often truly feel physical pain, but it is psychologically produced.