Monday, July 7, 2008

sarip dol

dalam sebulan ni, aku nyer insomnia dah makin teruk. bukan aku bangga, bukan aku tak nak jumpa doctor (ironi kan?), bukan aku saja nak cari simpati orang, tapi aku ada byk lagi hal yang penting yang aku kena handle and my insomnia is just something that is in the way. pada awal bulan tu, masih boleh gagah lagi la. as the month progresses, it became worse. aku dah telan berapa byk sleeping pills, still aku takleh nak get a decent sleep. aku rasa drowsy, rasa macam jalan atas boat ada la... rasa ngantuk, HARAM!

so, semalam, aku baru lelap 10min macam tu, dah fon aku bunyi. bila dah jaga tu, aku takleh nak tido, jam pun dah pukul 0026hours. so, aku switch on TV, aku hop hop hop.... tetiba ada lak cerita p.ramlee. aaahhh.... apa lagi, layan la.

seniman bujang lapok, tu la cerita yang aku tgk semalam. masa aku tgk tu, dah dekat nak sudah dah, but saje je, aku tgk juga.


tgk punya tgk, sampai la pulak part si sarip dol sama mak nya datang nak pinang salmah. sarip dol pakai baju kot, topi tarbus. siap bawa briefcase lagi kalau tak silap aku. apa punya fashion style la tu, bisik hati kecilku. kalau zaman ni orang pakai macam tu, tentu dah kena shunned by the public. tapi zaman dulu, janji ada rupa, ada gaya, kira ok la tu. tapi mana tau, sekali tgk, that kind of fashion sense make a comeback, macam mana?

pastu, si salmah tolak la pulak pinangan sarip dol sebab sarip dol ni suka kacau dia and sarip dol ni gangster kampung dusun. lain pada tu, sebab salmah ada hati ngan ramlee. sarip dol ni berwang (bukan beruang arrr) orang nya, si ramlee lak, kais pagi, makan malam punya orang. si sarip ni sayang gila sama salmah, maklum la, aweks cun. dah la cun, kerja missi lak tu. mana la tak minat kan. so, lepas kena tolak pinangan tu, si sarip dol ni kecundang habis la. malam tu, salmah sama ramlee gi dating. balik umah naik teksi, yang salmah kena bayar sebab ramlee takde duit. sampai umah, tgk umah dah terbakar!! terkojut eyden!! si salmah jadi panic!at the disco. si ramlee..... selamba rawk kapak aja. dia kata, dah terbakar, nak buat macam mana kan? kalau lari-lari, jerit-jerit, bukan nye rumah tu nak magically appear balik.

risik punya risik, derang dapat tau si sarip dol yang punya angkara. apa lagi, buat rally la nak gi kenakan si sarip ni. sarip dol memula berlawan sket la sama si ramlee, then sebab ramlee tere (biasa la, hero kan), sarip dol pun serah diri.

then it made me wonder.... macam mana kasih sayang si sarip dol boleh dalam sekelip mata tukar jadi benci sampai berdendam?


dah dendam tu, menyusahkan pihak lain lak tu, bukan salmah aja yang kena, habis semua penduduk umah tu pun susah. tu yang pelik tu kan, LOVE can become HATE, anytime of the day. if LOVE can become HATE, then why do we ever bother saying 'I LOVE YOU' when in some twisted parallel phrase, it will mean 'I HATE YOU'. and, does this equals to when you say 'I HATE YOU', deep inside you actually mean 'I LOVE YOU'?

fenin fenin lalat (macam lepas telan sleeping pills) jadinya aku pasal kisah ni.

jadi, aku rasa la kan, yang paling senang kan, buat selamba aja. takyah nak kecoh2. kalau sayang, haa.. sayang aja la. takyah nak cakap kott. kang kalau cakap kang, byk pulak commitment nye kan? kalau benci, haaa, jangan layan terus. biar aja kisah tu disappear into thin air.

betul tak?

6 comments:

iNGENiOUS AYU said...

hehe.. cerita p. ramlee. part mane yg dia x penah jadi hero? ahaks..

"jadi, aku rasa la kan, yang paling senang kan, buat selamba aja. takyah nak kecoh2. kalau sayang, haa.. sayang aja la. takyah nak cakap kott. kang kalau cakap kang, byk pulak commitment nye kan? kalau benci, haaa, jangan layan terus. biar aja kisah tu disappear into thin air."

this part is so true. sebabnya ayu tgh implementkan sekarang. (aiyak, baru sekarang ke? :P) klu layankan sngt perasaan ni jadi lain pulak but kite ni manusia, we just can't help it kan? :)

p/s: red. its me Ayu yg suka tumpang your ShoutBox. ahaks.. i link u @ my blog ye. hehe.. finally keluar dari kepompong :P maluuuu~~~

uShop said...

haha ape la style kene tolak main bakar rumah kn..hehe byk la kene bombe:P

huh ni la kes kalo 'i love u' silap timing, down tros jadi 'i hate u'..n lg satu kalo 'i love u' kene tolak dgn care yg x betol..memang la tros 'I HATE U!!"

p/s; huhu cik red dh kene syndrome medical officer/student la..rase diri x boleh sakit@xpayah mintak tlg doctors..sbb leh prescribe drugs sindri kn:)

redSeptember said...

uissshhh....

jumpa doc pun macam buang karan aja. i have a few entries on the experience of going to see a doc regarding my knee.

malas gila la.

Peeps said...

nasib baik la si beego tu tak jadi sarip dol dan bakar rumah mertua dia yang cakap dia ada SPM je.

classic moment from seniman bujang lapok

"eh muthusamy, apa ko buat dalam tu? berak batu ka?"

"perut ada sakit la, malam tadi ada makan julap. esok esok pun boleh berak jugak..."

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHA

djambu puadovich said...

http://penatxabes.blogspot.com/2008/04/can-anybody-tell-me-wut-d-word-means.html

hahaha...let's refer to my old entry...

kalo buat selamba je, kang pompuan jugak yg komplen, "u ni x romantik la, x penyayang la, apa la".

camne tu?

redSeptember said...

tu la pasal kan djambu.

RED pun bukan nyer reti isi2 tersirat ni. if you like me, you say. if you beat around the bush, then i oso don't know what to say keekkeke