Friday, July 24, 2009

a walk in a park is not actually a walk in a park, more like a gruelling session of calorie burning in a park (for some people that is).



omg, aku sangat suka nature ok. aku ni simple aja. takyah nak susah2. asal kau bawa aku pergi jalan2 kat nature, aku dah happy macam budak dapat makan aiskrim bantal.

so, hari selasa aku pergi sungai gabai. pernah dengar tak? tak pernah kan?? kan?? sila salahkan diri sendiri sebab tak buat research ok. tempat itu mmg AWESOME ok. walau la we all sesat sampai dua kali, the trip was worth it. kalau malas nak workout sket untuk panjat bukit gabai tu, sila tak payah pergi. tempat tu mmg kena panjat bukit punya. baru la adventure kan. but bila dah sampai atas, owhh... sangat puas hati. so, we all lepak kat satu spot ni, kira ok la juga. nasib tak ramai orang, ada la geng ahbengs kat sana kan. mana tau, tetiba ahbengs tu frenly la pulak. siap cabar lagi untuk turun slide kat batu tu. aku mula2 takut la kan. mana tak, batu dowh! silap tarikh, boleh pecah kepala. but one ahbeng told me: "don't think, just go". uuuuu.... sangat wise ok. aku pun kosongkan otak aku (yang mmg agak empty sebenarnya), and swwwooooshhhh..... slide turun. bengkak pungkok juga arr... adoiyayy...

hari selasa pulak, patutnya pergi bukit cahaya. tapi sebab aku dah pergi ngan yah early this year, aku decided nak pergi FRIM cause mmg teringin sangat nak pergi canopy walk dia sebenarnya and also go around the park. after much round2 the mulberry bush, baru la kami jumpa parking and started our journey. nasib ada orang tu baca papan tanda, aku main redah aja. sebab dia baca papan tanda punya pasal, we all turun balik and beli tickets untuk naik canopy walk tu. ingatkan from the start of the hill to the entrance to the hike up tu tak jauh, sekali, amik ko! ada barang 30mins juga la nak masuk ke entrance tu. bila dah sampai at the foot of the hill, kena daki lagi 50m up to get to the walkway. aku yang tak biasa semput ni, dah menitik2 dah peluh. bawa bag sarat lagi ngan barang picnic. tapi takpe cause once we got ourselves on the walkway, penat semua dah hilang. sangat breathtaking ok.

kalau ada yang gayat, sila jangan naik arr.

aku macam biasa arr nak main2 kat walkway tu kan, lompat2 and sway the walkway. kui kui kui ada orang takut tu... ntah apa apa ntah. bila sampai kat each platform, ada info that we can read about what we are looking at. sebelum naik walkway tu, ada papantanda yang soh senyap kan, so that we can see wildlife kat sana. but geng yang after us tu, adoiyayy, memekak macam orang pekak. bukan kata binatang, orang pun boleh lari la dengar suara derang.

cuma yang slack pasal canopy walk neh, pendek naa jarak dia... tak puas arr.

info:
-last trip kat walkway tu adalah pukul 1330hrs. kalau lambat, sila takyah panjat bukit tu pun.
harga tiket: rm5 untuk dewasa
rm3 untuk student (tapi ada orang lupa la pulak kami students... ish)
rm1 untuk kanak2
-lokasi starting point to canopy walk: cari masjid FRIM. haaa... kat belakang masjid tu la
-kalau semput, sila batalkan niat nak naik. mmg gerenti tak larat nyer.

tapi, kalau nak pergi, ajak la aku ekk :P

4 comments:

nadia said...

kamu ini sgt la oppositenya dgn sy! sy xsuka peluh2 kerana itu sy gemuk mungkin! haha. btw red u mesti kena pergi taman negara pahang. klo kat frim ni pon u mcm dh excited thp gaban sila la try canopy walkway dekat sana ye!~

ps, klo nak pergi taman negara bilang i bole u tido kat umah nenek i skali :)

redSeptember said...

i mmg nak sangat pergi taman negara. blom ada chance lagi. lain kali kita g nak??

nadia said...

bole je tp kene tunggu i pulang la~

redSeptember said...

orait!! :)