Friday, September 25, 2009

kenapa kita addicted to mamak food


tengok gambar ni, terliur tak? rasa macam nak drive pergi mamak sekarang tak? atau maybe rasa nak lepak mamak malam2 karang? sure ada perasaan tu kan lepas tengok gambar ni.

pernah tak korang terfikir kenapa kita addicted nak lepak/makan kat mamak? mesti pernah kan? siap dulu ada propa yang mengatakan Rajoo's kat jalan gasing tu, kuah kari dia dijampi serapah la. diletak spender/seluar dalam la nak buat sedap. macam-macam cerita over the internet, cerita dibawa mulut orang tentang kenapa kita suka sangat makan kat mamak.

ada banyak sebab sebenarnya kenapa kita suka makan kat mamak. aku suka makan kat mamak sebab kuah dhal. aku memang kalau boleh makan kuah dhal tu macam soup 3 kali sehari pun aku tak kisah. aku memang suka. and aku suka makan roti naan atau chapati and also tandoori chicken. ni makanan wajib aku bila masa aku lepak kat mamak. korang suka makan apa kat mamak?

lagi sebab kenapa kita selalu nak lepak kat mamak kan is because dia ada banyak variety. bukan aja indian/mamak food. ada tom yam pun, makanan goreng2, ada ice cream, ada makanan melayu, makanan thai, western pun ada kadang2, memang variety dia endless la.

then the fact that, korang takyah nak dress up untuk pergi mamak. i mean, cuba korang tengok kat tempat parking tu. dari kereta yang tak patut ada atas jalan, ke motor, ke basikal, ke mercedes, ke lexus, semua ada. and bila masuk mamak, tengok macam2 jenis pangkat orang ada. tapi semua makan ngan harmony. takde la kena wait for table ke apa ke. kau nak pakai kain pelikat, kain batik pun boleh. restoran up class leh ke macam ni? mana leh kan....

pastu service takyah nak tunggu berjam2. kat high end restaurant tu, dah la mahal nak mam, pastu nak tunggu satu2 dish tu, boleh kira baik puasa satu hari la. punya la lama. bila tiba makanan tu, seciput je, harap lawa je lebih. sedap pun lebih kurang je kan. kat mamak, tak sampai 7 minit (yes, aku time them), makanan dah sampai. takyah gaduh apa. ada la mahal sikit kan mamak tu, kadang2 sampai tahap tak berpatutan pun harga dia. tapi masih boleh diterima la as compared to segelas kecil teh tarik yang berharga rm7.80++ kat tempat high-end kan. dia guna susu lembu kobe ke, daun teh dari puncak himalaya ke? ntah apa2 ntah.

then, restaurant lain, mana ada yang 24jam. mamak je yang 24jam. kau lapar pukul berapa, terus je kat mamak, sure buka punya. choice of food dia maybe berkurangan dari peak hours but still the variety is vast. bagus ke tak?

tapi yang paling utama sebenarnya is actually apa yang diletak dalam masakan derang yang buat kita bebetul addicted to it actually. ada satu jenis spice yang digunakan dalam masakan derang yang buat kita macam agak sleepy lepas makan, then esok tu atau malam tu, kita nak lagi makan kat mamak. especially kalau yang makan nasi kandar. dalam kes aku, kuah dhal atau tandoori chicken tu tak letak spice ni, so aku suka makan items ni bukan sebab effect spice tu but because i am a habitual eater. i can eat the same things over and over sampai aku bosan. so far, aku blom bosan lagi la huhuh....

aku dah tau apa nama spice tu. aku nak cari. tengok ada jual ke tak and aku nak beli. so pas ni, kalau siapa yang makan masakan aku and addicted to my food, korang tau2 la kenapa kan... huhuhh....

p/s: kalau addicted to me pun boleh juga **ahakS!!

4 comments:

Anonymous said...

hmmm...tetibe terasa nk mkn tosey masala..capati...ayaq susu asli..nyum3 menyelerakan!!!

red masak..i bleh tlg abiskn : ))
sure abis...jgn risau..heheheh
~ichigo~

AZANI said...

kas kas ke red?

redSeptember said...

@ ichigo: REd pandai masak air je huhuhh

@ azani: ntah... mana leh kasi tau hehehhe :P

cik farahana said...

red..syg..do you know ada satu MAMAT COPYCAT YOUR WRITING..TAPI TAK TULIS AMBIL DARI U..then dia tukar jantina je..better write something on him..he may be ur follower so he'll know..
jap akak bagi link eh..

ada dua tulisan u dalam blog dia currently COPY PASTE SEBJIK UR WRITE UP..haha tukar jantina saja..
"AKU BENCI COPYCAT"
SILALAH TERJAH
http://suhalaz.blogspot.com/

TAPI TAK TAU LA KOT he did ask for ur permission
he did it too my writing so i end up checking most of his writing..hahaha plagiat..HARUS DIAJAR