Tuesday, December 1, 2009

aku risk satu nyawa untuk kucing yang ada 9 nyawa

aku ni tengah lenguh badan sebenarnya sebab hari tu aku jatuh berdebuk macam nangka busuk. so, jalan pun tak berapa nak betul, pinggang pulak sakit. adoiyayy... memang la clumsy sangat aku neh.

semalam dari pukul berapa, aku dengar ada kucing mengiau dari bumbung umah aku. aku buat tak tahu la pada mulanya because pada aku, kalau kucing tu tahu panjat, sure dia tahu macma mana nak turun kan? berapa jam juga la aku dengar dia mengiau. makin lama, makin kuat. sampai aku dengar dia dekat tingkap toilet aku.

kesian juga aku dengar. takkan aku nak biarkan aja kan? aku ada fikir la, nak buat macam mana. takkan nak panggil bomba, buat menyusah bomba je. takkan nak panggil neighbour, aku bukannyer rapat ngan neighbours pun. so, nak tak nak, aku buang rasa sakit aku tu, aku pergi amik tangga, aku panjat. malas nak fikir dah.


mula2 tengok ketinggian yang aku harus panjat tu, aku agak risau sebenarnya. mana la tau tangga tu tak kuat ke, tangga tu tak stabil ke, aku akan jatuh ke. aku kan ke prone tu accident. tapi mendengarkan suara kucing tu, aku jatuh kesian. tak sanggup aku nak dengar. aku gagah je la panjat tangga neh.



sampai kat top of the ladder, lutut aku dah terketar. adoiyayy.... nak pegang pada apa? atas semua dinding, tepi2 takde apa benda nak support. tapi aku tekad, fikir positive. kucing tu dah perasan tangan aku kat situ, dia mengiau makin kuat.



tingkap ni pulak bukan nyer jenis yang boleh main buka je. aku kena kepak besi tingkap tu sikit and tarik keluar kaca tu. masa tu aku kena stretch my body abit to reach the window because i am still not that near the window itself. i concentrated my energy on my hands, and took out one piece of glass from the window to allow the cat to come in.

bila dah ada bukaan untuk kucing tu masuk, dia tak nak masuk pulak!!! adoiyayy... iye la kan, dia masih takut and all. berapa lama aku dok atas tangga tu, pujuk dia masuk. dah berpeluh2 aku ni. lenguh badan dah semakin terasa.



last2, aku dapat amik dia masuk. tengok tu, terbeliak mata dia ketakutan.



bila aku nak lepaskan dia keluar rumah, dia tak nak pulak. adoiyayy... dia nak manja2 pulak ngan aku. ni yang aku lemah ni. nak bela, takut tak terbela. iye la, aku kan bz. nak buat bodo, kesian pulak aku tengok muka tu...

macam mana neh?

tapi apa2 pun, i am happy that the cat is safe no matter how much pain i am in.

karma comes back. mana tau, esok2 aku atas bumbung, orang lain pulak akan tolong aku kan?

7 comments:

djambu puadovich said...

ada.

SPIDERMAN~

meh sini taip said...

wow.... sy bangge dgn usaha anda!

:)

btw, sy budak br belajar...jd saye mmg ikut ur blog niee...and as well as letak ur blog as one of my fav. blogs...

:)

hasni said...

cutenya kucing ni
peliharala dia red
pahtu
nt update entry ari2
pasal dia
owhh
sukanya kucinggggggggggg

@tune® said...

ooo....
comelnye die...

redSeptember said...

@ djambu: spiderman tidak wujud. harap maklum

@ meh sini taip: terima kasih. awwww.... sangat terharu ok....

@ hasni: memang ada hati nak bela. cuma wsau kalau dia poop and pee dalam umah. kalau tak, mmg REd belanya...

@ @Tune: sian dia tadi kena ligan ngan anjing gila

Djambu on mobile said...

Sbb REd slmtkn kucing, myb catwoman kot.bukn spiderman

Anonymous said...

1st time reading.....
not bad at all..u got a great site here. =)