Monday, November 9, 2009

apakah nerakanya yang sedang berlaku hari ini?

siang tadi aku ada xm subject yang langsung takde kena mengena dengan profession aku sekarang: INTRODUCTION TO ENTREPRENEURSHIP (sila semak. ejaan aku memang betul).

seperti mana-mana university, kami perlu mengambil slip peperiksaan sebelum menduduki peperiksaan itu. tak kisah la peperiksaan subject LAN atau peperiksaan university, slip peperiksaan adalah tiket untuk melepasi pintu masuk dewan peperiksaan. tarikh xm telah dikonpemkan semenjak awal minggu lepas lagi. pada hari khamis minggu lepas, aku dah sedia dengan slip peperiksaan di dalam pegangan aku. aku letak slip tu dalam folder aku yang berisi segala important papers yang berkenaan.

2 malam lepas, aku check, slip itu masih elok terselit dalam folder aku.

tengah hari tadi, kawan2 aku yang lain sibuk menyoal antara satu sama lain: "have you taken your xm slip?" . aku senyum lebar macam kerang baru lepas kena rebus (uisshhh, kempunan makan kerang rebus/bakar neh. lama gila aku tak makan). iyelah, bangga la, aku dah amik xm slip awal2 lagi. yang lain agak kalut, nak amik slip lagi, nak revise lagi. bukan la aku takyah revise, tapi nanti2 la, aku nak lepak jap. aku pun pergi la melepak kat cafeteria.

dalam pukul 12.30 tgh hari, aku bergerak ke xm hall.

aku tgk mereka masih revise. aku pun ajak la revise sama. sementara mereka belek2 nota, aku buka folder untuk mengeluarkan xm slip kebanggaan aku itu. selak2 kertas2 yang ada dalam folder itu untuk mencari xm slip aku.

apakah nerakanya?!?!?!

xm slip ntah kemana. aku pulak yang start kalut. sekarang ni waktu lunch, office semua kosong. tapi dengan fikiran yang positif, aku menuju ke xm division dan memberitahu masalah aku. setelah pung-pang-pung-pang, aku disuruh MENULIS SURAT RASMI kepada dean of my school and get his signature then go back to xm division and get my slip. macam haram.

aku call arul yang tadi tengah revise sama aku dan aku meminta dia tuliskan surat tu sementara aku berjalan ke arahnya. at least boleh save masa. setelah aku diperlakukan macam bola ping pong di bawah terik matahari (disuruh berulang alik dari satu building ke satu building) untuk selesaikan masalah ini, akhirnya aku dapat slip xm tu.

p/s: macam celaka. takde saper pun yang periksa xm slip tu masa tengah xm tadi.

9 comments:

hasni said...

wuit
bahayanya
seb bek perasan awal
kalu x mcm mana la agaknya ek
adei

Anonymous said...

my darling daughter, many times mama cakap do not assume, and/or never take things for granted, especially when you have to sit for such important things as this STUPID LAN subject. next time, please make sure that the exam slip di simpan ditempat yang nyata, e.g dalam bra ke (huh huh huh)

redSeptember said...

@ hasni: kalau tak, tak duduk peksa la jawapnya....

@ mama: alamakaih, ma, bila you punch in card? tak sangka lak masa berlawak dah bermula huhuh.... mak aku pandai buat lawak daa

amerbourdon said...

nextime..quadraple cek b4 g xm..hehehe..

amerbourdon said...

hhahah..bole tahan ur mum ehh..ahahah

Anonymous said...

ur mum is cute!!! n funny...

Anonymous said...

btul tu pesan mak Red..i sokong u untie :))peace no war "Y"

~abc panas~

redSeptember said...

@ amer: mer, you have to call me, i lost your number from my fon. i yang tak boleh tahan nyer neh :P

@ anonymous: ma, takyah masuk bakul angkat sendiri ok :D

@ ABC panas: abc menggelegak ada jual?

Anonymous said...

hemmmmmm......... alia, itew sesungguhnyer bukan mama, you should know me better. i love you whatever